I media

Under denna flik samlar vi artiklar från media som kan vara intressanta, tips och övriga filer som kan vara av intresse för ditt nämndemannauppdrag.

Marika af Winklerfelt i p1-programmet Nordegren & Epstein

12:49 långt.

Aftonbladet 2015-05-25
Dagens system minskar risken för orättvisa domar

Dalibor Eminefendic, nämndeman vid Göteborgs tingsrätt har i en debattartikel på Aftonbladet skrivit om nämndemannarollen.

Läs hela debattinlägget här
Eller via Aftonbladet

POLISENS FÖRMEDLING TILL BROTTSOFFERJOUREN FORTSÄTTER MINSKA - pressmeddelande 150316

Totalt fick 85 687 brottsoffer, vittnen och anhöriga stöd av Brottsofferjouren under 2014. Men många går miste om stöd. Polisens förmedling till Brottsofferjouren fortsätter att minska, visar ny statistik.
.
Läs hela pressmeddelandet här.

Uppsats om nämndemannasystemet

Under hösten vidarebefodrades Elin Cronholm enkät till nämndemannaföreningens medlemmar. Nu har vi fått hennes masteruppsats om nämndemannasystemet.

Debatt i Dagens Juridik 2014-11-17

"Att avskaffa nämndemännen för att väljarna röstat fel - ett argument för dem som vill släcka lampan" säger Richard Wessman tidigare sakkunnig hos Beatrice Ask i en debattartikel i Dagens Juridik.

Läs hela debattartikeln här. OBS nytt fönster öppnas.

Anne Rambergs ledare i Advokaten nr 7/2014

När järnrören tar över i domstolarna och i riksdagen
Allmänhetens respekt för och tilltro till domstolarnas verksamhet förutsätter att domaren har en hög etik också privat, skriver Anne Ramberg i sin ledare i Advokaten.

Läs hela ledaren här. OBS nytt fönster öppnas.

INFORMATION FRÅN JUSTITIEDEPARTEMENTET

Boktips

Information om nämndemannaromanerna "Hovrätten brinner" och "Attack på nämndemän" av Leif Magnusson, nämndeman i Svea Hovrätt.